Kursernas innehåll

Matlagning ABC – Grunderna i den ädla konsten

Soppor från hela världen

När det är ruskigt och kallt ute lär vi oss kring den varma spisen att tillaga soppor med tillbehör från 3 kontinenter. Kvällens avslutas kring det dukade bordet i vännernas sällskap

Pajer och Fyllda crèpes

Härliga maträtter som kan kombineras i det oändliga, salta, söta, kalla, varma, flamberade. Oavsett är de alltid lika uppskattade. Under kvällen lär vi oss att göra några av dem med spännande fyllningar och smaker. Tillsammans njuter vi av våra gemensamma ansträngningar innan vi skiljs åt.

Fiskrätter

Var inte rädd för att tillaga fiskrätter! Så svårt är det inte. Under kvällen går vi igenom hur man ser till att fisken är färsk och av bra kvalitet. Vi lär oss att filea fisk, att koka en fond av fiskskrov. Dessutom bekantar vi oss med olika tillagningsmetoder. Kursen skulle inte vara komplett om vi inte lärde oss att tillaga en riktig god fisksoppa av vår färdiga fond. Mums!

Kötträtter

Kanske det känsligaste arbetsmoment i köket. Blodig, medium, välstekt och några andra stekningsgrader som skall respekteras och erbjudas till förväntansfulla gäster. Vi lär oss att se och känna skillnaden mellan dem under kvällen. Innan dess har vi putsat, styckat och förberedd de köttbitarna som skall stekas eller bräseras. Vi får ta del av de femton gyllene regler vid tillagningen av kött. Till slut går vi igenom kvällen vid middagsbordet.

Såser, fonder och redningar

Det viktigaste av allt. En sås skall gifta sig med den serverade rätten så att den lyfter upp denna smak till hissnande höjder. Den ska tillagas från grunden med passion och kärlek. Under kvällen går vi igenom några klassiska såser från fonder till färdiga såser. Vi lär oss de vanligaste redningar samt deras användningsområde. Vi hinner med också att göra en äkta Bearnaisesås såsom den ska egentligen smaka. När vi är som tröttast smakar vi av dem med välvalda tillbehör. Ansträngningar och tålamod lönar sig!

Pris per kurs 365 kr

Pris för 3 kurser 950 kr

Pris för 5 kurser 1 600 kr

Övriga kurser

Franska Smaker

Efter en kort introduktion lagar vi tillsammans en typisk middag från ett geografiskt begränsat område med ett småplock av förrätter, en säsongsanpassad varmrätt samt en delikat efterrätt. Självklart får ni också rekommendationer om lämpliga viner till dessa rätter. Vi avslutar kvällen tillsammans kring ett dukat bord. Vive la France!

Marmelader, Sylter, Oljor och Inläggningar.

Goda gamlingar i nya former på återintåg. Under en dag tillagar vi härliga och goda marmelader med fräscha råvaror och självklart utan tillsatser. Vi lär oss nya smaker och kombinationer som dadel med pastis och saffran. Dessutom går vi igenom diverse inläggningar och smaksätter oljor. Efter denna kurs har du fått ny inspiration och kreativitet som räcker länge till!

Choklad och Tryfflar

Vad skulle vara livet utan Choklad? Om du inte redan vet svaret kommer du att få veta det efter detta kurstillfälle. Vi använder dagen att fördjupa oss i chokladkonsten och gör fina tryfflar av såväl mörk- som såväl vitchoklad. Vi laborerar med smaker och utseende och du bekantar dig med det senaste inom ämnet. Men choklad är mycket mer än tryfflar och du får idéer till nya användningar.

Hemmakonditor

Pajer, Pannacotta, Bavarois, Mousse, Biskvi, sorbet och Sockerarbetet. Tusen och åter tusen recept som utgör grunden till konditorsyrket. Tillsammans går vi genom några av de mest välkända recept. Metodiskt tillagar vi desserter som skulle kunna serveras på den finaste restaurangen och som definitivt skulle mottas på bästa sättet hemma.

Bröd – Grundkurs

Under en mjölfylld dag bakar vi flertalet olika bröd, Surdeg, rågbröd, Snabba bröd och prova även på tekniker som tar längre tid. Vi går igenom hur man får brödet att bli fluffigt, luftigt och gott samt gör en egen surdegs starter som du får ta med dig hem. När vi känner oss hungriga dukar vi upp till fikat med nybakat bröd, hemlagad marmelad och lagrad ost tillsammans med te och kaffe. Livet är bara underbart!